Зөв сайн тосыг яаж сонгох вэ?

Нефтийн бүтээгдэхүүнийг худалдан авахдаа тавиур дээр маш олон тооны тосон тоснуудыг ширтэж үздэг бөгөөд тэдний хийсэн ялгаатай байдал нь тэдний хооронд ямар ялгаа байдаг вэ? Мөн ямар нэгэн зүйлийг ургамлын тос гэж нэрлээд байвал яг юу гэсэн үг вэ? Ямар нэг сонголт нь шарсан маханд хамгийн сайн байж болох бөгөөд тэд яаж төөрөлдөхгүйн тулд тэдгээрийг бүгдийг нь хэрхэн хадгалахаа шийднэ. Доорх нийтлэг хоол хүнсний тосны төрөл бүрийн төрлүүд, тэдгээрийн зохистой хэрэглээний талаар хэлэлцэх болно.

Ургамлын тос

Хүнсний ногооны тос нь хамгийн түгээмэл хэрэглэгддэг бөгөөд энэ нь харьцангуй өндөр утаатай цэг тул хайруулын шаарддаг жороор байнга хэрэглэдэг. Хүнсний ногоо нь эрдэнэ шиш, шар буурцаг, далдуу, наранцэцэг зэрэг хэд хэдэн тооны тосыг хослуулах явдал юм.

Canola Oil

Canola тос нь өөх тос багатай, өндөр моно ханаагүй тосны улмаас эрүүл тосыг өргөнөөр авч үздэг. Энэ нь ихэвчлэн 450 градус хүртэл дунд зэргийн өндөр температурт хайруулын тосонд ашиглагддаг.

Corn Oil

Шар тос нь ханасан, моно ханаагүй тосны аль алинд харьцангуй бага байдаг. Маргариний найрлага нь маш сайн найрлагатай бөгөөд аль алинд нь хайруулын тавган дээрээ хэрэглэдэг. Канола тостой адилаар эрдэнэ шишийн тосыг дунд зэргийн өндөр температурт хайруулын тавган дээр, 450 градус хүртэл хуруу шилэнд хэрэглэж болно.

ad

Наран цэцгийн тос

Sunflower Oil нь ханасан өөх тосны хэмжээ бага байдаг ба Витамин Е-ийн өндөр байдаг. Олон тооны хүнсний үйлдвэрлэгчид наран цэцгийн тосыг эрүүл мэндийн ач тусыг хүлээн зөвшөөрч, төмсний чип шиг хөнгөн зууш болгон хэрэглэдэг.

Энэ нь гэртээ хоол хийх, хоол хийх, салатны саванд хийх тос болгон хэрэглэж болно.

Оливын тос

Чидун жимсний тос өөр өөр төрлийн байдаг: нэмэлт онгон , онгон, нэмэлт гэрэл, цэвэршүүлсэн. Нэмэлт онгон чидуны тосны хэрэглээ нь хамгийн түгээмэл хэрэглэгддэг. Холимог, хоол хийх, нухаш, жорны найрлага зэрэг бүх төрлийн сортуудад олон төрлийн хэрэглээ байдаг. Давсний тос нь салатны тосоор ихэвчлэн хэрэглэгддэг.

Энэ нь моно-ханаагүй өөх тосны өндөртэй тул бүх тосноос хамгийн эрүүл тос бөгөөд зүрхний өвчний эрсдлийг багасгахад тусалдаг. Олон хүн хоолоо өдөр бүр хэрэглэж, олон янзын хоол хүнс хэрэглэдэг. Хоол хийх тосны хувьд утаа багатай, бага, дунд температурт хайруулын тос хэрэглэдэг.

Газрын самрын тос

Газрын самар тос нь маш өндөр температурт хоол хийх үед хэрэглэхэд маш сайн тос юм. Иймээс Талархлын баярын үеэр олон тооны хүмүүс цацагт хяруулын тосонд хийж хэрэглэдэг. Гэхдээ энэ нь шарсан тахиа эсвэл франц шарсан төмс гэх мэт ямар ч төрлийн шарсан махны хувьд гайхамшигтай.

Газрын тосны амт

Эрүүл мэнд, температурын өөрчлөлтөөс гадна газрын тосны амт таны жорыг тохирсон эсэхийг анхаарч үзээрэй. Ихэнх хүнсний ногоо, канола зэрэг тос зэрэг нь амтгүй бөгөөд хоол хүнсний амтанд нөлөөлдөггүй. Оливийн тос нь онгон болон нэмэлт онгон төрөл бүрийн амттай байдаг. Хэрэв та чидун амтанд дуртай бөгөөд та амттай жор бэлтгэх гэж байгаа бол түүнийгээ үргэлжлүүлэн хэрэглэ. Гэхдээ гурилан боов зэрэг амттай амтат хоол хийх эсвэл амттай болгохын тулд илүү нарийн амттай тосыг сонгох нь хамгийн сайн хэрэг юм.

Газрын тос хадгалах

Бүх тос нь өрөөний температурт хадгалагдах үед шингэний шингэн хэвээр үлддэг тул газрын агуулах зэрэг харанхуй, хуурай газарт газрын тос хадгалах нь хамгийн сайн арга юм.

Monounsaturated өөхний өндөртэй тос нь нэг жил хүртэл хадгалагдах бөгөөд цэвэршүүлсэн оливийн тос, моногүйжүүлсэн өөхний дээдтэй, хэдэн жилийн турш үргэлжилдэг. Нэмэлт онгон чидуны тос нээгдсэнээс хойш нэг жилийн дараа үлдэнэ. Нээлтийн дараа бусад ихэнх тосны тавиурын хугацаа нь ихэвчлэн зургаа найман сар байдаг. Хуучин тосыг ашиглахаас өмнө зүгээр л сэгсэрч өгнө. Хэрэв та төөрөлдсөн бол амархан хэлэх боломжтой бөгөөд үүнийгээ хаях хэрэгтэй болно. Өөрөөр хэлбэл энэ нь хоолонд дуртай амт, үнэрийг өгөх болно.

Тэмдэглэл хийх өөр нэг чухал зүйл бол хоол хийх тосыг зөв хаях арга юм. Газрын тос гоожиж, хоолойгоо блоклох тул гал тогооны угаалтуураа хэзээ ч хаях ёсгүй. Үүнийг хаях хамгийн сайн арга бол урсгал саванд хийж, хог хаягдлаа хаяж хаях явдал юм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *